V obchodě si zakoupíme balení sušených sójových kostek, Provensálské koření, zeleninu dle chuti a můžeme začít kouzlit. Jedna z možných variant je zde.
Co potřebujeme:
200 g sójových kostek
1 cibule
2 stroužky česneku
2 mrkve
kousek celeru
půl sáčku mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice)
olej
sůl
lžička papriky
lžička Provensálského koření
Nejdříve si dle návodu na sáčku připravíme sójové kostky. Do dvou litrů vařící se osolené vody s oloupanou cibulí, stroužkem česneku a lžičkou Provensálského koření nasypeme 200 g sójových kostek. Povaříme je v otevřeném hrnci 10 – 15 minut. Vodu slijeme a dáme se do přípravy zeleniny.
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli. Když začíná zlátnout, přidáme nakrájené dvě mrkve a celer, osolíme, zalijeme vodou a pod pokličkou pozvolna, s občasným zamícháním, vaříme. Po 5 minutách přisypeme mraženou zeleninu s nadrobno nakrájeným stroužkem česneku a lžičkou papriky. Vaříme společně s mrkví a celerem 10 minut. Ke konci přimícháme sójové kostky. Jako příloha se k zeleninové směsi se sójovými kostkami hodí vařené brambory s máslem, které můžeme posypat petrželkou nebo kolečky pórku.
Z Wikipedie se dočítáme, že název sója vznikl podle japonského slova „šóju“, což znamená sójová omáčka. Původ má sója v severní a střední Číně. Pěstuje se na plantážích v teplých oblastech, například v USA, Indii, Číně, Brazílii, Argentině, Kanadě. Dorůstá do výšky 1 – 1,5 m. Může mít až 400 lusků o délce 2 – 7 cm, které obsahují 1 – 5 semen. Je bohatá na bílkoviny, obsahuje jich až 35 %. Je oblíbená ve vegetariánské a veganské stravě. Používá se nejen v potravinářství pro výrobu sójového mléka, tofu, oleje, omáček, ale také pro výrobu bionafty a v kosmetice pro výrobu mýdel a jiných kosmetických přípravků.
Dobré je kupovat zdravou bio sóju, abychom měli jistotu, že nebude geneticky modifikovaná a průmyslově zpracovaná.