Sójové kousky se zeleninou

V obchodě si zakoupíme balení sušených sójových kostek, Provensálské koření, zeleninu dle chuti a můžeme začít kouzlit. Jedna z možných variant je zde.

Co potřebujeme:

  • 200 g sójových kostek

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 2 mrkve

  • kousek celeru

  • půl sáčku mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice)

  • olej

  • sůl

  • lžička papriky

  • lžička Provensálského koření

sója se zeleninou

Nejdříve si dle návodu na sáčku připravíme sójové kostky. Do dvou litrů vařící se osolené vody s oloupanou cibulí, stroužkem česneku a lžičkou Provensálského koření nasypeme 200 g sójových kostek. Povaříme je v otevřeném hrnci 10 – 15 minut. Vodu slijeme a dáme se do přípravy zeleniny.

Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli. Když začíná zlátnout, přidáme nakrájené dvě mrkve a celer, osolíme, zalijeme vodou a pod pokličkou pozvolna, s občasným zamícháním, vaříme. Po 5 minutách přisypeme mraženou zeleninu s nadrobno nakrájeným stroužkem česneku a lžičkou papriky. Vaříme společně s mrkví a celerem 10 minut. Ke konci přimícháme sójové kostky. Jako příloha se k zeleninové směsi se sójovými kostkami hodí vařené brambory s máslem, které můžeme posypat petrželkou nebo kolečky pórku.

sójové lusky

Z Wikipedie se dočítáme, že název sója vznikl podle japonského slova „šóju“, což znamená sójová omáčka. Původ má sója v severní a střední Číně. Pěstuje se na plantážích v teplých oblastech, například v USA, Indii, Číně, Brazílii, Argentině, Kanadě. Dorůstá do výšky 1 – 1,5 m. Může mít až 400 lusků o délce 2 – 7 cm, které obsahují 1 – 5 semen. Je bohatá na bílkoviny, obsahuje jich až 35 %. Je oblíbená ve vegetariánské a veganské stravě. Používá se nejen v potravinářství pro výrobu sójového mléka, tofu, oleje, omáček, ale také pro výrobu bionafty a v kosmetice pro výrobu mýdel a jiných kosmetických přípravků.

Dobré je kupovat zdravou bio sóju, abychom měli jistotu, že nebude geneticky modifikovaná a průmyslově zpracovaná.