Mlsejte i bez výčitek! Přírodní sladidla, která si zamilujete

S bílým rafinovaným cukrem se setkáváme téměř v každé potravině. Naše tělo sice potřebuje sacharidy ke správnému fungování, ale ty můžeme najít i v daleko zdravějších surovinách, které našemu tělu prospívají. Jak se ale vyhnout rafinovanému bílému cukru a přesto si život přeci jenom osladit? Řešením mohou bít právě přírodní sladidla, pojďme si představit několik nejznámějších zástupců z řad přírodní říše.

prosklená cukřenka

Sacharidy můžeme velmi jednoduše rozdělit na jednoduché a složité. Ty první dokáže naše tělo velmi rychle zpracovat a vytěžit z nich okamžitou energii. Pokud je ale konzumujeme v nadměrné míře, mohou se v našem těle ukládat v podobě tuků a o to jistě nikdo z nás nestojí. V takovém případě se nám s největší pravděpodobností nevyhnout civilizační choroby, v čele s obezitou nebo cukrovkou. Složité sacharidy se naopak v našem těle neukládají a tělo je zpracovává o poznání déle. Do této skupiny můžeme zařadit vlákninu, škrob nebo celulózu.

Stévie

Stévie se v posledních letech stala hojně používaným přírodním sladidlem, které dnes můžeme najít i jako náhražku běžného cukru v řadě výrobků.

Tato nenápadná rostlinka je původně z Jižní Ameriky. Pokud si jí budete pěstovat v domácích podmínkách, možná budete zklamáni, sama o sobě toho totiž příliš neosladí. Na oslazení limonády nebo ovocného čaje spotřebujete pěknou hrst čerstvých listů. Jenže právě z nich se pomocí horkovodní extrakce látky vyrábí koncentrované přírodní sladidlo v podobě kapek, tablet, sirupů nebo třeba prášku.

Je to ale tak trochu zrádné přírodní sladidlo, které vás možná příliš nenadchne svou zvláštní pachutí. Někdo si na chuť postupem času zvykne, ale najdou se i tací, kteří právě této nezvyklé chuti nikdy nepřijdou na chuť.

Med

čerstvý med

Kdo by neznal sladký produkt včeliček? Je to skvělá náhražku cukru, která navíc dodá pokrmu ovocnou chuť. Je přeci jenom o něco sladší než běžný cukr a proto ho spotřebujete přeci jenom o poznání méně.